Jetë pas vdekjes? Shkencëtarët: Vetëdija jeton si shpirti, kjo falë…

Jetë pas vdekjes? Shkencëtarët: Vetëdija jeton si shpirti, kjo falë…

 

Vdekja është një pasojë e pashmangshme për të gjithë ne dhe herët e vonë që të gjithë do të përballemi me të. Natyra njerëzore tejet kureshtare dhe që në hapat e para, shoqërinë tonë e ka “lodhur” më shumë se çdo gjë tjetër pyetja; a ka jetë pas vdekjes? Jeta e njerëzve edhe pas vdekjes, vazhdon të ruajë ndërgjegjjen, kanë pohuar shkencëtarët.

Mundësia e jetës pas vdekjes është një nga misteret më të mëdha të njerëzimit, por tani ekspertët janë duke pretenduar se nuk ka vdekje të ndërgjegjes, vetëm vdekje të trupit. Sipas disa shkencëtarëve, të cilët pohojnë se mekanika kuantike lejon ndërgjegjjen të jetojë.

Nga ana tjetër, shkencëtarët janë ende të pasigurt në lidhje me atë që është vetëdija. Një prej ekspertëve, Stuart Hameroff beson se është vetëm informacioni i ruajtur në nivel kuantik.

Fizikanti britanik, Roger Penrose pajtohet dhe beson se ai dhe ekipi i tij kanë gjetur prova se mikrotubulet me bazë proteina, një komponent strukturor i qelizave të njeriut, me informacione kuantike, është informacion i ruajtur në një nivel nën-atomik.

Roger shpjegon se nëse një person vdes përkohësisht, ky informacion kuantik lëshohet nga microtubules. Megjithatë, në qoftë se ato ringjallen menjëherë kanalizohen në microtubule dhe kjo ndez një eksperiencë pranë vdekjes.

“Nëse ata që nuk janë ringjallur dhe pacienti vdes, është e mundur që ky informacion kuantik mund të ekzistojë jashtë trupit, ndoshta për një kohë të pacaktuar, si një shpirt”,- tha Roger.

Dr Hans-Peter Dürr, ish-kreu i Institutit Max Planck, nënvizon se ajo që ne e konsiderojmë këtu dhe tani, është në fakt vetëm niveli material i asaj që është e kuptueshme.

“Përtej është një realitet i pafund që është shumë më i madh. Në këtë mënyrë, jeta jonë në këtë aeroplan të ekzistencës është e përfshirë, e rrethuar nga së përjetshme tashmë… vdes trupi por në fushën kuantike shpirti vazhdon. Në këtë mënyrë, unë jam i pavdekshëm”,- u shpreh ai.

Dr Christian Hellwig i Institutit Max Planck në Göttingen, la të kuptohet se mendimet tona, vullneti ynë, vetëdija jonë dhe ndjenjat tona, tregojnë veti që mund të referohen si prona shpirtërore.

“Nuk ka ndërveprim të drejtpërdrejtë me forcat e njohura themelore të shkencave natyrore, të tilla si gravitacioni, forca elektromagnetike, etj. Nga ana tjetër, megjithatë, këto prona shpirtërore korrespondojnë saktësisht me karakteristikat që e dallojnë fenomenet shumë të mistershme dhe të mrekullueshme në botë kuantike”.

Share this post