Gruaja xhamajkane personi më i vjetër në Tokë, sekreti: puna dhe kisha

Gruaja xhamajkane personi më i vjetër në Tokë, sekreti: puna dhe kisha

 

Një grua xhamajkane e lindur 117 vjet më parë është bërë personi më i vjetër në botë pas vdekjes së Emma Morano, gruas italiane e cila ishte më parë njeriu më i vjetër në planet.. Sipas Grupit të Hulumtimit të Gerontologjisë, personi më i vjetër i regjistruar në botë tani është Violet Brown, një grua xhamajkane 117-vjeçare.

Brown tha për “Associated Press” se: “Kjo është ajo që Perëndia më ka dhënë, kështu që unë duhet ta jeton jetën”,-tha Brown gjatë intervistës në shtëpinë e saj në qytetin Duanvale.

Sipas të dhënave të Robert Young, drejtori i divizionit të hulumtimeve super-centenare dhe të bazës së të dhënave në Grupin Gerontology Research, një rrjet hulumtuesish vullnetarë, Brown është njeriu më i vjetër në botë me dokumentacion të besueshëm të lindjes. Faqja e internetit e saj thotë se ajo ka lindur më 10 mars 1900.

Brown ende nuk është shpallur si njeri më i vjetër në botë nga Guinness World Records, që konsiderohet arbitër zyrtar i titullit më të vjetër të personit, por Guinness varet shumë nga grupi i Young. Young tha se e kishte takuar Brown dhe kishte shqyrtuar certifikatën e lindjes, e cila ishte lëshuar nga autoritetet britanike që qeverisnin Xhamajkën në kohën e lindjes së saj.

“Ajo është personi më i vjetër dhe ne kemi dokumentacion të mjaftueshëm” tha Young. Kryeministri i Xhamajkës përgëzoi Brownin në Twitter.

“Kjo mund të jetë një proces i ndërlikuar dhe ndonjëherë i gjatë,” tha zëdhënësja e Guinness, Elizabeth Montoya. “Nuk ka konfirmim për një mbajtës të titullit të ri derisa proceset tona të plota janë të plota”.

Sekreti i jetës së gjatë është puna e vështirë. “Unë kam qenë një fermere. Bëja çdo punë”,-tha ajo. “Unë dhe burri im, kemi punuar në kodrat e kallanit të sheqerit”.

Ajo gjithashtu foli edhe për kohën e kaluar në kishë. “Unë kam bërë gati çdo gjë në kishë” tha ajo. “Kam kaluar gjithë jetën time në kishë. Më pëlqen të këndoj. Kam kaluar gjithë kohën time në kishë që kur isha fëmijë e deri më sot, tha ajo.

Share this post