Misione në Mars: Përse Planeti i Kuq është destinacion kaq popullor?

Misione në Mars: Përse Planeti i Kuq është destinacion kaq popullor?

 

Dërgimi i sondave në botë të tjera nuk është një përpjekje e rëndësishme, por që nga vitet 1960 ne kemi nisur më shumë se 40 misione në Mars. Ndërsa shumica e këtyre misioneve ishin dështime, kjo nuk i ka ndaluar agjencitë hapësinore që të përpiqen sërish. Falë përparimeve teknologjike dhe viteve të gjykimeve dhe gabimeve, njerëzimi po përmirësohet vazhdimisht në këtë drejtim. Aktualisht janë gjashtë sonda që orbitojnë Marsin dhe dy robotë që patrullojnë sipërfaqen e tij, me më shumë misione që priten në të ardhmen.

Por pse vazhdojmë të kthehemi sërish në Mars? Është një planet i pasigurt, me një atmosferë të dobët, ndoshta pa asnjë fushë magnetike, dhe temperaturat sipërfaqësore janë rregullisht shumë më poshtë atyre të ngrirjes. Pavarësisht kësaj, ai ka ngjashmëri të mëdha me planetin tonë: ai ka një ditënatë afërsisht 24 orëshe dhe është i anuar në boshtin e tij, kështu që ka edhe stinë. Gjëja më interesante, megjithatë, është se atje ende mund të ekzistojë uji. Imazhet e sipërfaqes së Marsit të marra nga orbituesit tregojnë mbetjet e liqeneve dhe të deteve, si edhe shtretërit e lumenjve, gjë që tregon se planeti i kuq dikur ka qenë i banueshëm.

Në vitin 2015, roboti Curiosity zbuloi dëshmi se uji i pakët ende vazhdon të rrjedhë nën sipërfaqen e Marsit, që do të thotë se atje mund të ekzistojë ende një formë jete. Misionet e ardhshme do të vazhdojnë të kërkojnë për këto shenja të jetës, dhe të zbulojnë më shumë për të kaluarën e banueshme të Marsit.

Share this post